Nevelés 101

HOGYAN NEVELJ BUNKÓT A GYEREKEDBŐL?

Nem nehéz: hagyd tévézni, netezni, hagyd, hogy ne tartsa be a szabályokat, ne foglalkozz vele és ne erőltesd, amihez nincs kedve. Hibáztass mindenért másokat – légy olyan, mint rengeteg mai szülő!

És a legfontosabb, hogy ne csodálkozz!

photo source

Legfőképpen azon, hogy nem tud elmenni A-ból B-be magától, csak ha elviszed autóval. Ne csodálkozz, ha fogalma sincs arról, mikor fáradtan hazaérsz, szétgürizted az agyad, hogy mindent ki tudj fizetni, hogy mi van veled. Ne lepjen meg, hogy a mosogatóból kifolyik a szennyes edény, a szemetes űrtartalma pedig egy új jenga módszerrel van megnagyobbítva. Hogy mikor a kortárs gyerekek már azon gondolkoznak, hogy milyen egyetemet válasszanak és azért tanulnak, mert felfogják, hogy maguknak tanulnak, a te gyereked még mindig a virtuális világában él és nem is akar kijönni onnan, hiszen ott érzi biztonságban magát. Ne álmélkodj, hogy azt gondolja, majd te elintézel mindent helyette, hiszen ahelyett, hogy megmutattad volna neki a világ dolgait, engedted, hogy a TV-t bámulva szocializálódjon. Ne maradjon tátva a szád, mikor visszabeszél majd, mert már te is úgy gondolod, kezdenie kellene magával valamit, mert értsed meg, hogy rettenetes félelem lesz rajta úrrá attól, hogy pont te kérsz tőle valami olyasmit, amit eddig semmire sem tartottál.

Azon se hökkenj meg, ha alkohol – és/vagy kábitószer függő lesz a gyereked, hiszen te adtad az első lökést neki a szakadék felé azzal, hogy jól megtömted a zsebét ahelyett, hogy szeretted volna.

Na, ilyen könnyedén tudsz életképtelen gyereket nevelni, aki nem csak a való világban nem fog tudni eligazodni, de nagy valószínűséggel valós, normális érzelmi kapcsolatokra sem lesz képes. Vagy elkallódik, vagy magányos szigetként éldegél majd közel hozzád.

Ha mégsem ezt szeretnéd, foglalkozz a gyerekeddel, tölts vele időt, beszélgess vele, tanítsad meg értékelni a világ dolgait, tanítsad meg szeretni. Mutassad meg neki, milyen boldogság és erő a család. Hogy a pénz kell ebben a világban, de hogy senki sem lesz attól boldog és kielégült, ha minden az ölébe hullik. Engedd meg neki, hogy megtanulja, milyen 12 órát dolgozni 5-6 ezer forintért, hogy értékelni tudja, mikor értékesebb ajándékot kap. Szeretgessed, ölelgessed, mert arra mindenkinek szüksége van, jobban, mint a csokikákra. Engedd meg magadnak és a gyerekednek azt az örömet, hogy kicsit mélyebb vízbe dobod (persze úgy, hogy azért elérd, ha kell), mert így tanul meg küzdeni, te meg így tanulsz meg bízni benne.

Sokszor azzal teszünk a gyerekeinkért a legtöbbet, ha nem teszünk meg helyettük semmit, ahogy egyszer egy bölcs barátnőmtől hallottam. Mert a majomszeretet nem szeretet. A szeretet az munka, amit azért teszel, hogy a másiknak örömöt okozz, vagy a hasznára váljon.”

teljes cikk tudnodkell.info

Advertisements